Fără categorie

Ce contine trusoul de Botez

Vezi toata oferta noastra AICI

Pentru mulți dintre noi, creștinarea nou nascutului este un moment important atât din viața noastră, cât și a lui. E momentul în care face cunoștință cu lumea din exterior. Trusoul de botez este unul din elementele cele mai importante ale acestui eveniment, care va face ca cel mic să strălucească și să fie o mică vedetă. După botez, cel mic trebuie îmbrăcat, de la chiloței la hanorace, gecuțe, sacouri, pentru băieței și rochițe, paltonașe, bolerouri, pentru fetițe. Totodată, la fel de importantă este și prezența unui rucsăcel cu toate cele necesare unei gustări pentru cel mic: lăptic, piure (dacă este mai mărișor), jucării care să-i distragă atenția, deoarece ziua botezului va fi lungă pentru cel mic, dar și obositoare.

Vezi toata oferta noastra AICI

Așadar, trusoul este ceva ce nu poate lipsi de la un botez. Cele tradiționale conțin prosopul pentru preot, prosopul pentru bebe, care trebuie să fie mare, pentru a-l putea șterge pe cel mic după ce a fost botezat, pânza în care se înfășoară cel mic după ce va fi scos din cristelniță, fașa, roz sau albastră, un săpun și sticluța pentru ulei. Pentru că fiecare este, în sine, un element important al acestuia, trebuie alese cu grijă și atenție, în funcție de pielea bebelușului, vârsta, dar și sexul. Nuanțele preferate sunt cele nude, crem, albastru senin, pentru a se potrivi atât fetițelor, cât și băiețeilor. Sunt însă, și părinți care preferă să le ofere celor mici o anumită culoare: roz pentru fetițe și albastru pentru băieței.

De cele mai multe ori, atât trusoul, cât și hăinuțele, trebuie cumpărate de nași. Dar, cu toate acestea, la ce folosește fiecare din elementele conținute în trusou? Și ce însemnătate are fiecare?
Trusou de botez rosu pentru biserica
Trusou de botez pentru biserica
Elemente trusou de botez pentru biserica:

Vezi toata oferta noastra AICI

Pânza de mir sau pânza în care este înfășurat cel mic după ce a fost scufundat, este o bucată de pânză albă, neprelucrată, tradiționaș. Cu toate acestea, multe din trusouri vor conține un model mai prietenos pentru cei mici, un model moale, decorat, de cele mai multe ori, cu inițialele pruncului.

Sticluța de mir este un recipient în care se păstrează mirul de la botez. Cel mic va fi uns de 3 ori: pe frunte, pe piept și la încheieturile mâinilor și picioarelor. Acest gest semnifică bogăția darurilor primite de la bebeluș.

Prosopul de bebe– cu capișon sau fără, este brodat cu diferite motive (fluturași, mașinuțe, buburuze sau detalii elegante) și poate fi personalizat cu numele bebelușului, pentru un plus de originalitate.

Prosopul preotului și săpunul, în formă de copil, sunt păstrate de preot. El se va spăla, simbolic, înainte de botez, pentru a arăta purificarea și va lua copilul în brațe. De cele mai multe ori, este alb, semnificând atât puritatea celui mic, cât și semnificația importantă.

Cutia în care se păstrează trusoul, deși este un accesoriu relativ modern, înlocuiește lada de zestre. În ea este păstrat trusoul, iar apoi, poate fi folosit ca un obiect ce stochează amintirile cu cel mic.

Tot la botez, este tăiată o primă șuviță a celui mic, de aceea este important să aveți pregătită și o cutiuță pentru acest detaliu minor, dar important.

Va invitam sa vedeti trusourile de botez special create pentru biserica. Gasiti aici toate detaliile necesare.

Lasă un răspuns