Utile

Nașii de Botez ai Copilului

Nașii de Botez ai Copilului

Nașii de Botez ai Copilului

Vezi toata oferta noastra pentru botez AICI

Nașii de Botez ai Copilului – Adesea, astăzi, mulți oameni acceptă foarte ușor rugămintea de a fi naş sau nașă de botez. Dar oare la fel de mulți dintre cei ce acceptă sunt și acei care au meditat cu adevărat și la responsabilitățile pe care și le asumă odată acceptată această datorie, și pe care o vor purta pe tot parcursul vieții față de copilul botezat?

Nașii de botez ai copilului, au un rol foarte important în viața copilului. Ei sunt părinții spirituali ai copilului și au datoria de a-l învăța prima rugăciune, de a-i vorbi copilului despre Dumnezeu și de a-i veghea bunăstarea. Este important ca legătura dintre nași de botez și fini să fie una strânsă.

Nașii trebuie să își viziteze finii și să le ofere, pe lângă dragoste și grija necondiționată, dacă au posibilitatea, lucruri pe care părinții nu i le pot oferi.

Nașii trebuie să participe la evenimentele importante din viata copilului si să il asigure pe acesta ca va avea mereu un sprijin din partea lor.

Vezi toata oferta noastra pentru botez AICI

Cum aleg nașii la botez ?

Nașii de Botez ai CopiluluiCel care dorește să-și ducă o viata curată, trebuie să-și aleagă nașii dintre cei mai buni și mai evlavioși creștini, indiferent de starea lor socială. Dacă din Sfânta Scriptură aflăm ca „Mântuirea sta întru mult sfat”, sau ca „Cei lipsiți de povățuitori cad ca frunzele”, atunci putem înțelege de ce este important ca nașii de botez sa aibă experiența vie a relației cu Hristos. Numai din acesta relație, nașii vor putea primi orice fel de întrebare din parte fiilor spirituali, fară a fi derutați de dificultatea lor.

Biserica afirmă că mai importante decât toate sunt credinţa şi viaţa morală a naşilor. Primează exemplul pe care îl vor da finilor lor, în Duhul şi Adevărul Evangheliei Mântuitorului Hristos.

Aspectul financiar nu ar trebui să fie relevant. Am fost impresionat când oameni fără o stare materială deosebită au fost naşi copiilor proveniţi din orfelinate.

„La Sfântul Botez destul este un naş, de va fi de parte bărbătească cel ce se botează”

Cine poate fi Naș de botez?

Nașii copilului să fie de același sex cu copilul, așa cum se prevede în rânduiala și canoanele bisericești, pentru a nu se face concubinaj prin taina Sfântului Botez. Este greșit obiceiul ca pe un băiat să-l boteze o femeie și pe o fetiță s-o boteze un bărbat. Trebuie să se acorde atenție acestui lucru pentru că este de mare importanță.

Diavolul, dă în gând omului să facă rânduieli după capul lui socotind că părerea lui nu are ce strica. Aceste rânduieli nevinovate devin foarte vinovate, pentru că prin ele își permit diavolii să ispitească, să se apropie, și să strice buna rânduială care-l poate păzi pe om.”  Pr. Ilarion

Să nu fie puși să boteze copii sub 16 ani. În primul rând, copiii sub 16 ani ei însăși sunt la școala părinților, a nașilor și a duhovnicilor de a învăța din tainele credinței ortodoxe în care au fost botezați și au nevoie să fie învățați.

Nașii de botez trebuie să fie de aceiași religie cu ceea a pruncului.

Vezi toata oferta noastra pentru botez AICI

Nașii de botez necăsătoriți

Se tot spune prin popor că nașii necăsătoriți, după săvârșirea tainei botezului nu se mai pot căsători. Am stat de vorba cu părintele profesor Nicolae Necula, spre a ne lămuri, ocazi cu care am aflat de la acesta următoarele:

Spre deosebire de participarea ca naşi la slujba Cununiei, când sunt implicaţi amândoi, la slujba Botezului angajarea practică este doar a unuia dintre ei. Dacă pruncul este băiat, de obicei se angajează bărbatul, iar dacă este fată, se angajează femeia.

Şi chiar dacă se implică amândoi, cum se obişnuieşte, doar unul dintre ei este naşul şi doar el spune Crezul în locul celui botezat. În ceea ce-i priveşte, botezul produce efecte harice de înrudire spirituală, dar nu atât de stricte încât să împiedice cununia” pr.Prof Nicolae Nicola

In mod traditional, nasii de casatorie nu erau obligati sa boteze decat primul copil al cuplului. Daca finii mai aveau copii dupa aceea ii botezau numai daca vroiau sau daca isi permiteau din punct de vedere financiar.

Daca copilul se nastea foarte bolnav si avea sanse mici de supravietuire, acesta era botezat de urgenta de catre moasa, pentru a nu muri nebotezat.

Daca moasa nu este o posibilitate, nasul in aceasta situatie poate fi oricine din familie, sau orice cunostinta, in caz de urgenta, cu conditia sa fie crestin ortodox.

În speranța că prezentul articol „Nașii de Botez ai Copilului”, va fost util și în eventualitatea că sunteți în căutarea și a unor articole pentru botez ( Trusou Botez, Hainute botez, Lumânări de Botez…, Vă invităm să ne urmăriți și oferta noastră de produse pentru botez, accesând butonul de mai jos!.

vezi Oferta produse Botez-botezz.ro

Poate mai vreți să citií și despre:

Lasă un răspuns